Πώς τα παζλ βοηθούν την ανάπτυξη των παιδιών – Νέα έρευνα


Τα παζλ είναι μια δημοφιλής και προκλητική δραστηριότητα τόσο για μικρά παιδιά όσο και για ενήλικες. Σε οποιαδήποτε ηλικία, τα παζλ προσφέρουν την ευκαιρία να εργαστείτε προς έναν στόχο και, κυριολεκτικά, να συνδυάσετε μια ιστορία ή μια αφήγηση. Με διασκεδαστικά σχήματα και φωτεινά χρώματα, τα μεγάλα κομμάτια παζλ είναι τα αγαπημένα των μικρών παιδιών, αλλά προσφέρουν επίσης μια σειρά από αναπτυξιακά οφέλη, ώστε τα παιδιά να μπορούν να μάθουν νέες δεξιότητες ενώ παίζουν.


Τα παζλ είναι ένας διασκεδαστικός και εκπαιδευτικός τρόπος για να προκαλέσετε τα παιδιά να σκεφτούν στρατηγικά ενώ μαθαίνουν δεξιότητες ζωής. Τα παζλ είναι διαθέσιμα για όλες τις διαφορετικές ηλικίες και συνήθως περιλαμβάνουν κομμένα σχήματα που ταιριάζουν σε μια βάση (σφηνώματα). Αυτά τα σχήματα μπορεί να έχουν πιαστράκια που είναι πιο εύκολο για τα πολύ μικρά παιδιά να τα πιάσουν και να τα χωρέσουν σε σημεία.

Τα συρόμενα παζλ, οι θήκες που κρατούν κομμάτια μιας εικόνας χωρισμένα σε τετράγωνα με κενό χώρο, μπορεί να είναι πιο απαιτητικά και συνήθως απευθύνονται σε μεγαλύτερα παιδιά. Υπάρχουν επίσης διάφορες μορφές τρισδιάστατων παζλ που είτε ενώνονται για να δημιουργήσουν μια όρθια δομή (3D) είτε έχουν τη μορφή αντικειμένου με κινούμενα κομμάτια, όπως ο Κύβος του Ρούμπικ.

Γνωστική Ανάπτυξη
Η γνωστική μάθηση χαρακτηρίζεται από την κατανόηση, την οργάνωση ιδεών και την εφαρμογή της γνώσης μέσω επιλογής και αξιολόγησης. Όταν τα παιδιά παίζουν με παζλ, μαθαίνουν τη δύναμη της επιλογής και της στρατηγικής καθώς αρχίζουν να αναγνωρίζουν και να κατανοούν στοχαστικά πώς τα κομμάτια ταιριάζουν μεταξύ τους για να ολοκληρώσουν μια ευρύτερη εικόνα. Τα παιδικά παζλ εμφανίζουν θέματα και πολύχρωμες εικόνες, όπως ζώα του ζωολογικού κήπου, οχήματα, αριθμούς ή γράμματα αλφαβήτου. Το παιχνίδι με παζλ τα βοηθά να κατανοήσουν καλύτερα πώς συνεργάζονται τα θέματα και ταιριάζουν στον κόσμο γύρω τους.

Λεπτή Κινητική Ανάπτυξη
Το παιχνίδι με παζλ απαιτεί από τα παιδιά να πιάσουν κομμάτια όλων των σχημάτων και μεγεθών και να τα χειριστούν ώστε να ταιριάζουν ακριβώς σε ένα σχήμα ή σχισμή. Αυτή η διαδικασία μπορεί να περιλαμβάνει ταξινόμηση και δοκιμή διαφόρων σχημάτων μέχρι να βρεθεί το σωστό. Μέσω αυτής της εργασίας, τα παιδιά αναπτύσσουν μικρές μυϊκές κινήσεις και επιδεξιότητα στα χέρια και τα δάχτυλά τους.

Συντονισμός χεριού-ματιού
Ενώ αναπτύσσουν λεπτές κινητικές δεξιότητες, το παιχνίδι με παζλ απαιτεί από τα παιδιά να μάθουν να κάνουν τα μάτια και τα χέρια τους να συνεργάζονται για να βρουν το σωστό κομμάτι. Όταν χρησιμοποιείτε τη διαδικασία του «μάντεψε και ελέγξτε» για να βρείτε το κομμάτι που ταιριάζει, τα μάτια, ο εγκέφαλος και τα χέρια του παιδιού εργάζονται για να αναγνωρίσουν το κομμάτι, να το πιάσουν, να εργαστούν μαζί του για να το κάνουν να ταιριάζει και να επιλέξουν ένα νέο κομμάτι, αν αυτό δεν είναι δεν είναι σωστό.

Μνήμη
Όταν εργάζονται για να ολοκληρώσουν ένα παζλ, τα παιδιά πρέπει να βασίζονται σε μεγάλο βαθμό στην ικανότητά τους να θυμούνται ποια σχήματα συνεργάζονται για να ολοκληρώσουν την εικόνα. Εάν ένα κομμάτι δεν ταιριάζει, το παιδί θα το αφήσει στην άκρη, αλλά θα πρέπει να θυμάται το σχήμα και το χρώμα του σε σχέση με το υπόλοιπο παζλ.


Ποιο είναι το αγαπημένο παζλ του παιδιού σας;



Πηγές

Η Sara Peronto είναι Διευθύντρια Μάρκετινγκ στο Penfield Children’s Center και συντάκτρια του PenfieldBuildingBlocks.org.
«Γιατί τα παζλ είναι καλά για την ανάπτυξη του παιδιού σας». Γονείς σήμερα. Ινστιτούτο Παιδικής Ανάπτυξης. 2 Νοεμβρίου 2022. .
«Γιατί τα παζλ είναι τόσο σημαντικά για τη μάθηση των παιδιών». Learning4Kids. 21 Φεβρουαρίου 2022.