Οδηγός για νονούς & νονές το Πάσχα!

 

Ο νονός:

Σύμφωνα με την Εκκλησία και τη Βίβλο νονός είναι ένας άνθρωπος που αναλαμβάνει να γίνει πνευματικός πατέρας ή μητέρα ενός παιδιού. Αυτό σύμφωνα με την εκκλησία μας σημαίνει δύο πράγματα. Η πνευματική καθοδήγηση του παιδιού αλλά και φροντίδα του παιδιού σε περίπτωση που συμβεί κάτι στους γονείς.

 

Για την ιστορία:

Το έθιμο του νονού το συναντάμε πρώτη φορά στη Ρώμη, εκεί όπου αρχικά τους αποκαλούσαν Patronus, λέξη που σημαίνει προστάτης στα λατινικά. Έτσι λοιπόν ο νονός ήταν για το παιδί ο άνθρωπος αυτός  ο οποίος και  θα απευθυνόταν το παιδί  για να συμβουλευτεί και να βρει πνευματικό στήριγμα για τα προβήματα, την εξέλιξη του αλλά και για την πίστη του.

 

Το έθιμο το Πάσχα:

Τό έθιμο λέει για την περίοδο του Πάσχα πως νονοί και νονές κάνουν τα παρακάτω δώρα στα βαφτιστήρια τους. 

 

- Λαμπάδα η οποία συμβολίζει την Ανάσταση του Κυρίου, την πίστη και την προσευχή, την νίκη του φωτός απέναντι στο σκοτάδι. Την ανάβουμε το βράδυ του Μεγάλου Σαββάτου με το Άγιο Φως που έρχεται από τον τάφο του Χριστού.

 

- Παπούτσια δεν συμβολίζουν κάτι, είναι ένα έθιμο που κρατάει πολλά χρόνια. Πριν πάτε να τα αγοράσετε καλό είναι να ρωτήσετε την μαμά για το νούμερο. Ακόμη καλύτερα βέβαια είναι, αν μπορείτε, να πάρετε μαζί το βαφτιστήρι σας. Θα του αρέσει πολύ.

 

- Πασχαλινό αυγό όσο πιο μεγάλο τόσο πιο ωραίο. Το αυγό συμβολίζει την ζωή εν Τάφω, η οποία φτάνει στην Ανάσταση. Επίσης, σχετίζεται με την άνοιξη, την αναγέννηση της φύσης και τη γονιμότητα.

 

- Τσουρέκι που είναι ο άρτος της ζωής, όπως τον δίδαξε ο Ιησούς Χριστός.

 

Πότε δίνουμε τα δώρα:

Τα δώρα παραδοσιακά τα δίνουμε Μ.Πέμπτη και ποτέ Μ.Παρασκευή, αν  βέβαια έχετε ανυπόμονα βαφτιστήρια, τότε μπορείτε να τα δώσετε στην αρχή της μεγάλης βδομάδας.

 

Προτάσεις για λαμπάδα:

Λιτή

Με διακοσμητικά

Με ήρωες

Με παιχνίδια

 

______________________________________
 

Δείτε όλες τις λαμπάδες για κορίτσια ...εδώ...

 

Δείτε όλες τις λαμπάδες για αγόρια ...εδώ...

______________________________________

 

Καλό Πάσχα & καλή Ανάσταση!!!