Κάθε χρόνο, στις 28 Οκτωβρίου, η Ελλάδα γιορτάζει μια εξαιρετικά σημαντική εορτή - την Επέτειο του "ΟΧΙ". Αυτή η ημέρα σηματοδοτεί την αρνητική απάντηση της χώρας στις ιταλικές αξιώσεις κατά τη διάρκεια του Β' Παγκοσμίου Πολέμου. Αυτό το ιστορικό γεγονός αντιπροσωπεύει τη θάρρος, τη δέσμευση και τη σθεναρότητα του ελληνικού λαού απέναντι στην εισβολή και την καταπίεση.

Στις πρώτες πρωινές ώρες της 28ης Οκτωβρίου του 1940, η Ιταλική Κυβέρνηση εξέδωσε ένα τελεσίγραφο που απαιτούσε την ελεύθερη διέλευση του Ιταλικού στρατού από την Ελληνοαλβανική μεθόριο. Αντί να υποκύψει στην πίεση, ο Έλληνας Πρωθυπουργός Ιωάννης Μεταξάς απάντησε με ένα αποφασιστικό "ΟΧΙ", συγκεκριμένα: έστρεψε το βλέμμα του στον Ιταλό Πρέσβη και του απάντησε στα γαλλικά (επίσημη διπλωματική γλώσσα) την ιστορική φράση: «Alors, c'est la guerre», (προφέρεται από τα γαλλικά, αλόρ, σε λα γκερ, δηλαδή, Λοιπόν, αυτό σημαίνει πόλεμο), εκδηλώνοντας έτσι την αρνητική θέση επί των ιταλικών αιτημάτων.

Αυτή η απόφαση οδήγησε στην έναρξη του Ελληνοϊταλικού Πολέμου, με τον ελληνικό λαό να αντιμετωπίζει την ιταλική επίθεση με θάρρος και αποφασιστικότητα. Το γεγονός αυτό ενίσχυσε την αυτοπεποίθηση και την ενότητα του ελληνικού λαού και οδήγησε σε μια σειρά από μεγάλες νίκες κατά των Ιταλών εισβολέων.

Η εορτή του "ΟΧΙ" δεν είναι απλά μια εθνική εορτή. Είναι ένας συμβολικός εορτασμός της αντίστασης και της ανυποχώρητης θέλησης του ελληνικού λαού για ελευθερία και ανεξαρτησία. Κάθε χρόνο, η χώρα εορτάζει αυτήν την ημέρα με εντυπωσιακές παρελάσεις, εκδηλώσεις και μνημειώδεις τελετές.

Ο ελληνικός λαός συνεχίζει να τιμά αυτήν την επέτειο ως ένδειξη της ανδρείας και της ανθρωπιστικότητάς του. Το "ΟΧΙ" της Ελλάδας έγινε ένα από τα πιο διάσημα και εμβληματικά "ΟΧΙ" στην ιστορία, συμβολίζοντας τη δύναμη της απόφασης και της αντίστασης απέναντι στην τυραννία και την καταπίεση.

Η Επέτειος του "ΟΧΙ" ανανεώνει τη μνήμη των ηρώων που πολέμησαν για την ελευθερία και ενθαρρύνει τις επόμενες γενιές να αντιμετωπίζουν τις προκλήσεις με το ίδιο πάθος και τη δέσμευση για τη διατήρηση των αξιών της δημοκρατίας και της ελευθερίας.

Στη σύγχρονη εποχή, το "ΟΧΙ" της Ελλάδας παραμένει ένα ισχυρό μήνυμα, υπενθυμίζοντάς μας ότι η αποφασιστικότητα και η ενότητα μπορούν να ξεπεράσουν ακόμη και τις πιο απαιτητικές προκλήσεις. Αυτή η ιστορική επέτειος εξακολουθεί να εμπνέει και να διδάσκει σε κάθε γωνιά του κόσμου, ανακαλύπτοντας τη δύναμη της ανθρώπινης ψυχής και τη σημασία της αντίστασης για την προάσπιση των θεμελιωδών αξιών της ελευθερίας, της δικαιοσύνης και της ανθρώπινης αξιοπρέπειας.