Προσοχή! Αν δεν σας προσθέτει τα προϊόντα στο καλάθι, πατήστε ανανέωση της σελίδας σας.

Γιατί Τα Παιδιά Ξεσπούν (και πως να τα βοηθήσεις)

Γράφτηκε από: Xartopolis 07/07/2019 1 Σχόλια

 

Όταν το παιδί σου αντιδρά επιθετικά, μπορεί να δημιουργήσει μεγάλο ρίσκο για τον εαυτό του και τους γύρω του.

 

Το ζήτημα είναι ακόμα πιο κρίσιμο αν σκεφτείς πως συνηθίζοντας το παιδί σου να συμπεριφέρεται έτσι, δε θα ξέρει πως να το ελέγξει όταν μεγαλώσει. Γιατί ενώ είναι γνωστό πως μεγαλώνοντας, ο άνθρωπος μαθαίνει πως να διαχειρίζεται λίγο ή πολύ τα συναισθήματά του, όλοι έχουμε συναντήσει "μεγάλα παιδιά" που έχουν την τάση να κατηγορούν άλλους για τα προβλήματά τους και να φέρονται "παιδιάστικα". Και η επιρροή σου όταν το παιδί μεγαλώσει θα έχει σβήσει σημαντικά. Οπότε όλα κρίνονται από το πως θα μάθεις εσύ να διαχειρίζεσαι τη συμπεριφορά του παιδιού σου και κατ' εξακολούθηση αυτό να διαχειρίζεται αυτό που αισθάνεται.

 

Πολλά είναι τα παραδείγματα όπου το παιδί πληγώνεται με κάποιον τρόπο, θυμώνει και προσπαθεί να πληγώσει άλλους· είτε με φυσικό τρόπο ή με το να κατηγορήσει κάποιον για τον πόνο που νιώθει.

 

Αδικαιολόγητη συμπεριφορά, έτσι; Κι όμως ευτυχώς για εσένα, το γονιό, δικαιολογείται. Ευτυχώς διότι αυτό σημαίνει πως μπορείς να την αντιμετωπίσεις και να βοηθήσεις το παιδί σου και τους γύρω του.

 

Ας πάρουμε όμως τα πράγματα από την αρχή και ας εξετάσουμε τη φύση αυτής της συμπεριφοράς...

 

 

Τί Δηλώνει η Επιθετικότητα του Παιδιού;

 

Όλες οι συμπεριφορές έχουν κάτι να επικοινωνήσουν. Η επιθετικότητα δεν εξαιρείται. Σκέψου πως για να φτάσει στο σημείο ένα παιδί να είναι επιθετικό φυσικά ή λεκτικά, η δυσφορία που νιώθει είναι αβάσταχτη. Και αντί να εκφράσει αυτή τη δυσφορία με το να σου περιγράψει πως νιώθει και να σου ζητήσει βοήθεια, φέρεται επιθετικά. Είτε επειδή στερείται επικοινωνιακές δεξιότητες και αυτοέλεγχο· είτε δεν έχει συνηθίσει να λύνει προβλήματα.

 

Όταν το παιδί σου πληγώνεται και προσπαθεί να κάνει άλλους να νιώσουν όπως νιώθει το ίδιο, δεν έχει συνείδηση του τι κάνει, ούτε πρόσβαση στην ενσυναίσθησή του. Και επειδή δεν μπορεί να αντέξει αυτό που νιώθει, αντιδρά αυτόματα με θυμό και κατόπιν επιθετικότητα.

 

Όλο αυτό δεν είναι φυσικά ξένο σε εμάς. Πολλές είναι φορές που θέλουμε και καταλήξουμε στο να συμπεριφερθούμε επιθετικά σε κάποιο αρνητικό ερέθισμα. Απλά εμείς μπορούμε να δαγκώσουμε τη γλώσσα μας και να υπομείνουμε το συναίσθημα μέχρι να σβήσει. Τα παιδί δεν έχει αυτή τη δυνατότητα διότι δεν έχει ανεπτυγμένο μετωπιαίο λοβό. Αλλά ευτυχώς έχει εσένα...

 

Πρέπει να καταλάβεις πως εάν θα συνεχίσει το παιδί να φέρεται με τον ίδιο τρόπο ή θα μάθει πως να διαχειρίζεται τα συναισθήματά του εξαρτάται από το πως εσύ αντιδράς σε αυτή τη συμπεριφορά. Ας δούμε λοιπόν τι μπορείς να κάνεις...

 

 

Κράτησε την Ψυχραιμία σου

 

Όταν έχεις να κάνεις με ένα θυμωμένο παιδί που αντιδρά αυτόματα στον πόνο που νιώθει κατά αυτόν τον τρόπο, είναι εύκολο να χάσεις την ψυχραιμία σου και να αντιδράσεις και εσύ αυτόματα με τον ίδιο τρόπο. Όταν όμως θυμώσεις και του φωνάξεις ή το απειλήσεις κάπως, τότε θα επεκτείνεις το κακό χωρίς να αναβάλλεις αυτήν τη συμπεριφορά.

 

Όσο δύσκολο και να είναι, θα πρέπει να συγκρατηθείς και να κρατήσεις την ψυχραιμία σου. Κατά αυτόν τον τρόπο, προβάλλεις στο παιδί σου ένα πρότυπο αντίθετο από αυτό που προβάλλει αυτό. Και τα παιδιά αντιγράφουν τη συμπεριφορά των γονιών. Οπότε κάθε φορά που το κάνεις αυτό, του διδάσκεις πώς να αντιδρά σε αυτά τα αρνητικά συναισθήματα.

 

Αν τη στιγμή που το παιδί σου φέρεται επιθετικά, εσύ αφαιρέσεις την προσοχή σου από το θυμό του και συγκεντρωθείς στον πόνο που το οδήγησε στο θυμό, το να αντιδράσεις ήρεμα θα σου έρθει φυσικά.

 

Επίσης, πρέπει να καταλάβεις πως το παιδί σου νιώθει σαν να υπάρχει μία κρίσιμη κατάσταση. Η ηρεμία σου θα του εμπνεύσει την ιδέα πως αυτό δεν είναι αλήθεια και δε χρειάζεται να αντιδρά έτσι. Αλλά σίγουρα το να εμπνέεις ηρεμία δεν είναι αρκετό και δε θα λύσει το πρόβλημα...

 

 

Πως να Αντιδράσεις στη Συμπεριφορά

 

Το πρώτο που πρέπει να κάνεις στο ξέσπασμα ενός μικρού παιδιού είναι να το αγνοήσεις. Διότι έτσι αγνοείς τη συμπεριφορά και δεν ανταμείβεται για αυτή με το να σου τραβήξει την προσοχή. Ακόμα και το να του πεις να σταματήσει αυτό που κάνει μόνο θα χειροτερέψει την κατάσταση γιατί θα λάβει αυτό που θέλει· την προσοχή σου. Αυτό φυσικά δεν μπορεί να γίνει όταν το παιδί κινδυνεύει να προκαλέσει ζημιά σε άλλους ή και στον εαυτό του. Τί γίνεται λοιπόν σε αυτήν την περίπτωση;

 

Ο Vasco Lopes, Αμερικανός κλινικός ψυχολόγος συμβουλεύει να οδηγήσεις το παιδί σε ένα ασφαλές μέρος όπου δε θα έχει περαιτέρω πρόσβαση σε πιθανές ανταμοιβές. Αλλά για να δουλέψει αυτό, καλό θα ήταν να μην υπάρχουν παιχνίδια σε αυτό το μέρος σε περίπτωση που το εκλάβει ως ανταμοιβή. Το παιδί θα πρέπει να μείνει σε αυτό το μέρος για ένα λεπτό αλλά και να έχει ηρεμήσει πριν του επιτραπεί να φύγει από εκεί.

 

Ο Lopes εξηγεί πως αυτό δίνει στο παιδί μία άμεση και σταθερή συνέπεια για την επιθετικότητά του και αφαιρεί την κάθε πρόσβαση σε πράγματα που θα ενισχύσουν αυτή τη συμπεριφορά.

 

Επίσης, συμβουλεύει πως εάν το παιδί είναι μεγάλο και δεν μπορείς να το οδηγήσεις σε ένα τέτοιο μέρος, τότε το καλύτερο που μπορείς να κάνεις είναι να φύγεις εσύ από εκεί που είναι. Έτσι, εξασφαλίζεις πως δε θα λάβει την προσοχή ή την ενθάρρυνσή σου.

 

Όλα αυτά βοηθούν στο να σταματήσεις την προσωρινή κρίση αλλά δεν κάνουν και πολλά στο να αποθαρρύνουν το παιδί να αντιδρά με επιθετικότητα σε δύσκολες στιγμές. Ας κοιτάξουμε τότε πως μπορούμε να λύσουμε το πρόβλημα μακροπρόθεσμα...

 

 

Πως να Βοηθήσεις το Παιδί να Αντιμετωπίζει τις Κρίσεις Καλύτερα

 

Η πραγματική βοήθεια που μπορείς να προσφέρεις στο παιδί είναι με το να του διδάξεις πως να εκφράζει τα συναισθήματά του με ένα πιο ώριμο και ασφαλή τρόπο. Ας δούμε λοιπόν μερικά βήματα για το πως μπορεί να επιτευχθεί αυτό:

 

  • Ενθάρρυνε την πρέπουσα συμπεριφορά μέσω του επαίνου. Όταν το παιδί έχει ηρεμήσει, επαίνεσέ το για αυτό και κάνε το ίδιο αν προσπαθήσει να εκφράσει τα συναισθήματά του λεκτικά και με ήρεμο τρόπο.
  • Βοήθησέ το να αναπτύξει την ικανότητα του να λύνει προβλήματα. Βρες μία στιγμή που το παιδί θα είναι ήρεμο για να του μιλήσεις και να βρείτε μαζί τρόπους με τους οποίους θα μπορούσε να εκφράζει τα συναισθήματά του. Συνεργάσου μαζί του ώστε να βρείτε λύσεις σε προβλήματα προτού κορυφωθούν σε κρίσεις.
  • Απέφυγε τις αφορμές που το οδηγούν σε ξεσπάσματα. Ο Lopes λέει πως τα παιδιά που ξεσπούν συχνά, το κάνουν σε προβλέψιμες στιγμές. Όπως είναι η ώρα να κάνει τα μαθήματά του, να πέσει για ύπνο, ή να σταματήσει να παίζει. Η αφορμή είναι συνήθως όταν τους ζητάς να κάνουν κάτι που δε θέλουν ή να σταματήσουν να κάνουν κάτι που θέλουν. Σε αυτήν την περίπτωση, θα βοηθούσε να προετοιμάζει το παιδί για αυτό που θα πρέπει να κάνει. Είτε με το να το ενημερώνεις πως "σε 10 λεπτά είναι ώρα για ύπνο" ή να του δίνεις μία οδηγία τη φορά όπως για παράδειγμα: "πήγαινε και κάτσε στην καρέκλα". Με αυτόν τον τρόπο, θα υπάρχει μία πιο ομαλή μετάβαση σε αυτό που πρέπει να κάνει και δε θα του προκαλείται δυσφορία σε σημείο που δε θα μπορεί να την ελέγξει.

 

 

Κλείνοντας

 

Το να μεγαλώνεις ένα παιδί είναι ήδη αρκετά δύσκολο. Δε χρειάζεται να το κάνουμε πιο δύσκολο από όσο είναι. Κατανοώντας τους λόγους που τα παιδί σου ξεσπάει και με το να το ενσυναισθανθείς, μπορείς να το βοηθήσεις να αντιδρά με καλύτερο τρόπο σε δύσκολες στιγμές.

 

Αν το παιδί σου ξεσπάει υπερβολικά συχνά σε σημείο που σε τρομάζει και θέτει σε κίνδυνο τον εαυτό του και την υπόλοιπη οικογένεια, τότε θα είναι καλύτερα να συμβουλευτείς έναν ειδικό ψυχολόγο. Μπορεί να υποφέρει από αγχώδη διαταραχή ή το σύνδρομο ελλειμματικής προσοχής.

 

Μπορεί να είναι μεγάλη πρόκληση για το γονιό να μάθουν πως να αντιμετωπίζουν ξεσπάσματα του παιδιού χρησιμοποιώντας τεχνικές συμπεριφορικής προσέγγισης. Αλλά αυτές μπορεί να αποδειχθούν πολύ ωφέλιμες για το παιδί. Αν έχεις θέληση, ηρεμία, αυτοπεποίθηση και είσαι γενικά συνεπής ως προς τη συμπεριφορά σου προς το παιδί, τότε δε θα έχεις πρόβλημα στο να μάθεις το παιδί σου να διαχειρίζεται καλύτερα τη συμπεριφορά του.

 

Εάν πιστεύεις πως κάτι δεν ήταν κατανοητό ή απλά έχεις κάποια απορία σχετικά με το θέμα, τότε άφησε ένα σχόλιο χρησιμοποιώντας τη φόρμα "Σχολίασε" παρακάτω και θα σου απαντήσουμε το συντομότερο δυνατό.

 

Επίσης, αν βρήκες αυτό το άρθρο ενδιαφέρον, τότε μοιράσου το με άλλα άτομα που νομίζεις πως τους αφορά μέσω των Social Media buttons από κάτω.

 

Και μην ξεχάσεις να κάνεις εγγραφή στο newsletter του Xartopolis για να μη χάσεις νέα άρθρα ακολουθόντας τον παρακάτω σύνδεσμο και συμπληρώνοντας τη φόρμα που ακολουθεί:

 

Ιδανικοί Γονείς: Newsletter

1 Σχόλια

Τασία Τσουλκα:
29/04/2020, 08:10:39 AM
Απάντηση

Μπράβο πολύ χρήσιμες συμβουλές.

Σχολίασε